Sledujete dianie v energetike?


Energetika a jej dianie sa nás priamo dotýka každý deň. Nie je to náhoda. O to aký svet nás v budúcnosti čaká sa môžeme pričiniť aj my. Energetika nie je iba o medzinárodných zmluvách a dohodách. Nie je iba o cenách a následkoch, ktoré sú vyvodzované pre jednotlivé firmy či domácnosti. Čoraz vyššie nároky na energie škodia nielen životnému prostrediu ale aj našim peňaženkám. Preto je na mieste aby sme o nových témach v oblasti energetiky boli plne a včas informovaný. Aj vďaka myšlienkam na skvalitňovanie života a osvete o zelenej energetike sme sa pripojili ku krajinám podporujúcim energetickú hospodárnosť budov.

šetrenie energie

Nielen tých obchodných a administratívnych, ale aj rodinných domov či bytov. Preto vstúpil do platnosti zákon o energetickej certifikácii budov. Ten nielen upravuje podmienky kolaudácii novostavieb ale aj rekonštrukcií rodinných domov či bytov. Je to vlastne zaručený informačný kanál pre majiteľov nehnuteľností. Informuje ich, v akom stave sa daná nehnuteľnosť nachádza, čo sa efektívnosti spotreby energií týka. Následne boli pripravené projekty na podporu obnovy rodinných domov, bytov ale aj budov. Tie dávajú možnosť k rekonštrukcii za účelom zníženia energetického zaťaženia domácností.

energetická sebestačnosť

Tým pádom znižujú aj finančný dopad nadmernej spotreby energie. Do opatrení na podporu zelených návrhov patrí napríklad výmena okien a dverí, zateplenie striech a obvodových múrov, obstaranie tepelných čerpadiel, rekuperácia ale aj využitie solárnych panelov a domácich veterných elektrární. Možností je hneď niekoľko. Vo finálnej fáze staviame nehnuteľnosti s takmer nulovou spotrebou energií. Aktuálne sú dokonca vydávané poukážky na tepelné čerpadlá pre domácnosti. V budúcnosti môžeme očakávať aj poukážky na podporu fotovoltiky a veterných turbín. Tie aktuálne ešte spustené nie sú. Okrem toho na nás čaká spustenie nových projektov ako je napríklad projekt Zelená podnikom, ktorý je určený pre firmy. Projekt Zelená domácnostiam je ale v plnom prúde a očakávame od neho pozitívne ohlasy. Energetická hospodárnosť a energetická certifikácia budov má naozaj zmysel.

Author: