Cesta vody a jej účinok na organizmus


Ako vieme bez vody nie možný život. Máme vodopády aj Slovensku je ich  aspoň pár spomeniem. Skok ďalej v DOSNEJ  a iné. Slovenská príroda je prekrásna .Máme tu nádherné scenérie. Len je smutné že prírodu ako takú si nevážime že ľudia robia nelegálne skládky . Odhadzujú odpadky na takých miestach kde nemajú čo hľadať. Na škole sme sa učili že voda tvorí 50 až 65 % niekedy aj viac percent telesnej hmotnosti vody. Naše svalstvo je z vody zložené až 75 percent vody. Čo sa týka nášho mozgu až cirka 85 % vody obsahuje. Naše kosti sa zdajú byť tuhé a pevné ale v živom organizme obsahujú 25 % vody a krv je 93 percentná tekutina.

dúšok vody

Vodu nájdeme vo vnútri tkanivových bunkách tak aj medzibunkových priestoroch. Rozhodujúce pre naše zdravie je správny pomer vody v týchto tkanivách. Zodpovedajúce rozloženie vody v tele aj jej udržanie zdravou bunkovou membránou ktorá nám umožňuje výmenu tekutiny a niektorých minerálov na základe princípu ktorý sa nazýva OSMOTICKY  tlak. Keď je zdravé telo má asi 60 % percent vody vo vnútri buniek a 40 % percent mimo nich. Je samozrejme zrejmé ako je dôležitá voda pre naše telo. Ako sme dočítali či už išlo o knihu alebo v časopise alebo v novinách voda je potrebná na správnu činnosť všetkých telesných funkcii. každé orgán aj systém pracujú v tekutom prostredí. Náš krvný obeh evidentne potrebuje vodu podobne to samozrejme platí aj pre sluch aj zrak a všetky tráviace funkcie. Od tvorby slín až po pohyb čriev.

voda letný pôžitok

Bez vody by sa nedalo prehltnúť ani len okom ani hovoriť. V danom okamihu keď o tom rozmýšľame ide o danú skutočnosť naše mozgové bunky pracujú na plný plyn a na to potrebujú vodu. Naša schopnosť šťastne a úspešne žiť okrem iného podmienená aj množstvom vody ktorú vypijeme. Tzv. akumulátor v našom automobile nebude akumulovať elektrickú energiu ak má príliš nízku hladinu vody. Ale naše telo je ešte viacej závislé od vody ako akumulátor v aute. DEHYDRATACIA čiže nedostatok vody má za následok nesprávne fungovanie orgánov. Bez vody by nastala smrť. Bez vody telo vydrží pár hodín. Mali by sme v lete piť cirka 1 a pol resp. podľa potreby či váhy.

Author: